Foreign affairs

Embargo na ruská paliva – Zbankrotujte Putina // #EmbargoRussianFuels #bankruptPutin

Petition is directed to
EU commission president Ursula von der Leyen; US president Joe Biden; UK prime minister Boris Johnson; Président français Emmanuel Macron; Deutscher Bundeskanzler Olaf Scholz; political leaders of the free world
193 supporters

Petitioner did not submit the petition.

193 supporters

Petitioner did not submit the petition.

  1. Launched 2022
  2. Collection finished
  3. Submitted on 24 Feb 2025
  4. Dialogue
  5. Failed

03/06/2022, 21:44

odstranění ztučnění odstavců, doufejme pro lepší přehlednost


Neue Begründung:

Moji příbuzní se v době psaní tohoto textu nacházejí v Kyjevě a v jeho nejbližším okolí.

Kromě příspěvků na vojenský materiál, příspěvků na humanitární pomoc a případného odvozu od Ukrajinských hranic k nám domů, jim nemám doopravdy jak pomoct.

Jistě, podobně jako mnoho dalších píšu politikům, podepisuji petice a chodím na demonstrace, ale zdá se mi, že konkrétních opatření, které by mohly vést k ukončení tohoto konfliktu, tu až na výjimky zní málo. Jednou z těchto výjimek je požadavek na uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou, známý po celém světě jako „Close the sky“. Bohužel jeho naplnění je, zdá se, stále nejisté. To neznamená, že bychom měli polevit v našem úsilí, ale možná bychom neměli sázet vše na jednu kartu.

V televizi sledujeme záběry rozbombardovaného Charkova a Černihova, poničené domy v Kyjevě, a posloucháme politiky, jak jedním dechem mluví o tvrdých sankcích, a druhým dechem obhajují nezbytnost ruského plynu.

Nerad bych zlehčoval problémy těch, kteří se vlivem sankcí mohou dostanou do finanční tísně, ale ve finále jde pořád jenom o peníze. Peníze se dají vydělat, ale ztracené lidské životy nám už nikdo nenahradí. Ostatně, čím dál víc se mi zdá, že za naší „závislostí“ na ruském plynu, je spíše vliv určitých lobby, ale i kdyby tomu tak nebylo, tak se nemohu smířit s tím, že žijeme ve světě, kde zcela vážně poměřujeme cenu lidského života s cenou za topení. Copak mohou peníze vykoupit utrpení milionů Ukrajinců, kteří přišli o své domovy a blízké? Mohly by mi peníze – v případě nejhoršího – koupit babičku?

Ukrajinský lid bojuje o osud své země, možná i celé Evropy. To nejmenší co pro ně můžu udělat, je bojovat pomocí nástrojů demokratické společnosti. Nedělám si iluze o tom, že by tato petice mohla být zárodkem něčeho tak velkého, jako je „Close the sky“, ale kvůli svým blízkým se o to musím alespoň pokusit. I kdybych dosáhl jen toho, že pár jednotlivců přivedu k něčemu většímu a úspěšnějšímu, tak každý takový může být tím příslovečným kamínkem, který spustí lavinu.

M. V.V


Podpisy v době změny: 78


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now